Gränna og Visingsö er et veldig fint utfluktsmål der man kan oppleve både natur, historie og kultur. Vårt tips er å bruke en hel dag her da det finnes mye å se og gjøre.

Visingsö

Visingsö er en øy som ifølge legenden ble skapt av kjempen Vist når han kastet en gresstue i sjøen Vättern for over 1000 år siden. I dag finnes det en bedårende vakker natur og herlige strender. I havnen som man kommer til med ferja fra Gränna, ligger Visingsborgs slottsruin og restaurantene. Her kan man kjøre tradisjonelle hestedrosjer kalt «remmalagen» som har tradisjoner langt tilbake i tiden. I Kumlaby Kyrka kan man via de svimlende trappene ta en tur opp i tårnet og beundre utsikten.

For å komme til Visingsö må man ta ferje, og det enkleste er å parkere bilen i Gränna havn der ferja går ut fra. På Visingsö er det begrenset tilgang på parkeringsplasser, og det finnes sykkelutleie i havnen om man ønsker å komme seg litt lenger inn på øya.

Gränna

Gränna er et tettsted med aner fra 1600-tallet, og det synes fortsatt rundt torget midt i sentrum. Gamle, fine bygninger som inneholder både kaféer og butikker. Mest kjent er Gränna for produksjonen av polkagriser, det unike, svenske sukkertøyet som har blitt laget helt siden 1859. I Gränna finnes det flere bakerier hvor man kan se den spesielle måten polkagriser blir laget på. Hvert år arrangeres VM i polkagrisbaking her, hvor man kårer den beste sukkertøybakeren.

Utflukt til Gränna og Visingsö

Det er enkelt å komme seg til Gränna og Visingsö med bil fra Hotell Högland. Kjør veien mot Jönköping for så å ta av mot Stockholm. Da er man snart i et av de vakreste veistrekningene i Sverige, denne strekningen lang Vättern. Allerede her kan man nyte utsikten. Ca 3 mil fra Jönköping tar man av fra motorveien, og svinger inn mot Gränna.

Foto:  Jenny Karlsson